Att ta ett konsultjobb var mitt bästa beslut

Att våga ta steget, det var det som krävdes men det satt djupt inne. Många tankar, frågor och research gjordes innan jag gick till min chef och sa upp mig med orden ”jag ska bli ”Konsult”. Innan dess hade jag varit 15 år på en och samma arbetsplats, varit fast anställd och gått igenom nästan allt. Jag hamnade till slut i en känsla av ”vill jag detta fortfarande?” ”Vill jag jobba kvar inom barn och familj, som myndighetsutövare”. Jag började se mig om och funderade mycket på byta karriär. I mitt letande såg jag att det fanns möjligheter genom statens nya omställningsfond att som 40 årig mamma kunna studera och byta karriär. Sedan knappt ett år tidigare blev jag erbjuden ett konsultjobb men jag var inte redo för det där och då. Jag planerade att ta tjänstledigt, ansöka om omställningsstödet och byta yrke, jag skulle bli dietist, kostvetare eller jurist.

Blev kontaktad på nytt

Det var när Damir på Socionomera hörde av sig igen och ville erbjuda ett nytt konsultuppdrag, som jag berättade om mina planer om att börja studera. Det kändes bara konstigt att jobba ett halvår för att sedan ta tjänstledigt, det kändes helt enkelt inte snällt mot en arbetsgivare. Damir menade att det var inga konstigheter och uppmanade mig till att prova jobba som konsult ett tag och därefter fortsätta mitt studerande. Jag ville gärna prova på att vara på en annan arbetsplats innan jag lämnade socionomyrket för att byta bana. Nu tre månader in i konsultyrket ångrar jag inte mitt beslut och jag trivs bättre än någonsin. Jag önskar att jag tog beslutet om att bli konsult långt innan jag gjorde. Det är en stor lättnad att jag inte längre vill lämna yrket som jag studerat till för snart 20 år sedan.

Trivs bättre än aldrig förr

Numera är jag en både trygg och stolt socionomkonsult, som varje dag är lika glad över att gå till mitt arbete på ett socialkontor – vare sig det är på en annan ort eller i mitt egna hem. Jag ser fram emot att dela med mig av mina erfarenheter, tankar om yrket och ge inblick i en socialarbetares liv som ambulerande tjänsteman.

En historia av: Marta K Trajkovska